onsdag 16. desember 2009

Deglet Nour

Noen som vet hva Deglet Nour er? Noen hint er søt, frukt, eksotisk, jul.
Jeg er helt sikker på at du har sett det i matbutikken rundt juletider, og kanskje kjøpt noen også?
Du har sikkert skjønt det nå, men jeg sier det allikevel; Dadler!


På slutten av 90-tallet bodde jeg 2 år i Tunisia. Der lærte jeg meg å sette pris på sesongens varer, om våren spiste vi aprikoser, sommeren meloner, og på vinteren fråtset vi i nydelige dadler. Alle la vi på oss noen ekstra kilo av daddelspisingen (100gr daddel ca 300kcal), så man behøver ikke være kjapp i hoderegning for å skjønne at dette er skumle saker....men akk så godt!

Tunisia er et av verdens ledende leverandører i dadler, og det er spesiellt typen Deglet Nour det eksporteres mest av. Faktisk står daddelproduksjon for hele 1% av Tunisias BNP, så dette er en viktig ressurs for landet. En god daddelpalme kan produsere ca 100kg dadler og Deglet Nour er selve "dronningen av dadler". Ordet Deglet Nour betyr "finger av lys", og gjenkjennes ved det gyllenbrune nesten gjennomsiktige skinnet (hvis du tar daddelen opp mot lyset skal du kunne se steinen inne i daddelen) og et deilig søtt indre. Himmelsk er det!
Deglet Nour dyrkes i oaser i syd-Tunisia, og jeg var også så heldig å få bo i en slik oase noen dager for å lære meg "oaselivet"! Svært fascinerende! Dadlene lages det også likør av, eller slik som de gjorde i oasen; tappet ut saft fra palmen og satte den til gjæring. Resultat; palmevin med skikkelig futt!
For min del blir det ikke jul uten dadler, og da kikker jeg ekstra godt etter for å finne de aller aller beste, nemlig dronningen av dadler Deglet Nour!
Ha en fortsatt flott førjulsonsdag!

16 kommentarer:

Elisabeth, innerst i veien sa...

Hei. Dette var interessant lesing. Selv er jeg ingen daddelspiser og det ble vel ikke mer fristende når jeg nå fikk vite hvor mange kcal en daddel inneholder. :-)

Åpent^hus sa...

OJ. bodd i Tunisia, du?? så spennende! jeg elsker dadler! :) takk for infoen :) jeg lager gjerne hånd-mat av dem: vender dem lett i panna og ruller en baconskive rundt. nydelig ! og når du opplyser om kaloriene i dadler skulle jo min lille appetizer bli en god liten kalori-bombe!! :)

Kristine sa...

Spennende! Jeg er ikke spesielt glad i dadler selv, men fikk jammen lyst til å kjøpe noen av dronning-sorten etter å ha lest innlegget ditt :)

Klem

pepperkverna sa...

Morsomt å få vite mer om daddel. Tusen takk for historien! Hege

Kristins Hus sa...

Nammm...
Vi spiser mye dadler her i huset. Etter at vi la om kostholdet i sommer, er dadler en del av søtningsstoffet i noe av maten. Men de nytes også som "goodies" ;-) men at de var SÅ kaloririke, det visste jeg ikke!!!!
God kveld videre
Kristin

Rosemary and thyme sa...

Kjekt og lærerikt innlegg.
Jeg skal jammen se etter Deglet Nour neste gang jeg handler.
Ha en fin kveld
Klem Tove

charm design sa...

Woooow for et vakkert hjem du har.Nå har jeg virkelig kost meg med nydelige bilder fra huset ditt.
Håper du fikk til å ta et jule bilde av alle barna dine.
Ønsker deg en god helg:)klem Heidi

Liv sa...

Hei hei, titter bare raskt innom for å ønske deg og dine en herlig romjulsfeiring. Håper dagen i går var fin, med god mat, pakker og kos!
Ha en fredfull og koselig romjul! :-)

Klem fra Liv

Erling`s mat sa...

Hei Tonje! Aller først; ønsker dere alle en fortsatt god jul og alt godt for det nye året. Jeg sitter bare å nyter bildene av huset deres, både utvendig og innvendig. Når vi skal bygge blir det nok noe i den samme stilen. Kan jeg få spørre om hvor mange kvadratmeter huset deres er på?

Her i Briskebyen går livet sin vante gang. Leiligheten er ferdig og vi bare nyter julen og roen. Mange julehilsner fra oss tre. Håper vi snakkes på nyåret!?!

Drømmen om en eplehage sa...

Ute på en liten julebukk runde for å by god jul.

Nettet hikker her, men jeg skal nok komme rundt før nyttår ;o)

De beste ønsker!
♥ ♥ ♥

MissMette sa...

Hei Tonje..
Titter innom for å ønske deg et godt nytt år, og så gleder jeg meg til å følge deg videre i 2010… Klem fra Mette

Anette Willemine sa...

Så spennende å kunne bo der! Jeg har bare vært på ferie i Tunis, rett utenfor byen Sousse. Dadler er nydelig hvis man får tak i de beste. Det er noe helt spesielt å spise de der de opprinnelig kommer fra. Blir ikke helt det samme å kjøpe de her hjemme. Hvor får du kjøpt Deglet Nour her i Norge?

Er inne på den flotte bloggen din for første gang, og kommer gjerne igjen som følger. Du er velkommen inn til meg også!

Hilsen fra
Anette Willemine

Unknown sa...

www.tunisiareiser.com

Kristin sa...

Hei..
Har kikket på alle de fiiine bildene av det delikate hjemmet ditt her. Kjempe flott*

mikerock sa...

i found it so amazing MuzArcade for PC

mikerock sa...

glad to be here Free Girls Cam for-pc-windows

Related Posts with Thumbnails